X

Spiraal plaatsen

Verrichting plaatsen van de spiraal

Hebt u met uw huisarts gesproken over de keuze voor een spiraal als anticonceptiemiddel of als behandeling tegen overvloedig bloedverlies tijdens de menstruatie? Dan kan uw huisarts dit spiraal ook bij u plaatsen.

Het plaatsen van de spiraal

De huisarts zal een speculum inbrengen en daarna met een sonde de diepte van de baarmoeder bepalen. Dit kan soms wat pijnlijk zijn. Daarna wordt de spiraal ingebracht en worden de draadjes op maat geknipt. Het plaatsen duurt ongeveer 15 minuten. U krijgt soms een aanvraag mee voor een controle echo 6 weken later bij de gynaecoloog.

Na het plaatsen

Na het inbrengen van de spiraal kunt u zich kort wat duizelig voelen, u kunt dan even blijven liggen. Zodra u zich goed voelt mag u direct weer naar huis. De dagen erna kunt u soms wat pijn in de onderbuik voelen (een soort menstruatiepijn). U kunt dan een pijnstiller zoals ibuprofen of paracetamol nemen. Indien de pijn heftiger dan een menstruatie is of u koorts krijgt, dan moet u contact met de huisarts opnemen

Nacontrole

Na ongeveer 6 weken wordt er gecontroleerd of de spiraal goed zit. Dit gebeurt door middel van onderzoek met het speculum of een controle echo bij de gyneacoloog. Pas daarna is anticonceptie gewaarborgd. Tot die tijd dient u nog andere anticonceptie te gebruiken (bijvoorbeeld de pil doorslikken of condooms gebruiken).
Het spiraaltje kan 5 jaar blijven zitten, tot dan is de anticonceptie gegarandeerd. U dient zelf na 5 jaar een afspraak te maken om te overleggen met uw huisarts of het spiraaltje vervangen moet worden.