Het uitvoeren van kleine chirurgische verrichtingen in onze huisartsenpraktijk biedt de patiënt de mogelijkheid om deze in een vertrouwde omgeving te ondergaan.
Volgorde van de procedure
- Afspraak maken op het spreekuur ter beoordeling door de huisarts.
- Diagnose wordt gesteld.
- Uitleg van procedure en complicaties en het beantwoorden van vragen.
- Afspraak maken voor de ingreep zelf.
De ingreep
- De ingreep vind altijd onder lokale verdoving plaats, d.w.z. dat u 1 of soms 2 prikken krijgt rondom de gelokaliseerde afwijking. Hierna voelt u er niets meer van.
- De ingreep duurt gemiddeld 20 minuten.
- Soms moet het weefsel dat wegsneden is onderzocht worden door een pathologisch anatoom in het ziekenhuis. De uitslag is in de regel binnen 14 dagen bekend. Controle afspraak worden gemaakt bij de arts en de assistente verwijderd de hechtingen.
- Voor de meeste ingrepen hoeft u zich niet speciaal voor te bereiden. Is er veel beharing? dan verzoeken wij u deze op de gebruikelijke manier te verwijderen. Alleen voor het plaatsen van een spiraaltje is het nuttig van te voren een pijnstiller in te nemen. Mits geen bezwaar- of door uw huisarts ontraden wegens maagproblemen, bloedverdunner of prednison gebruik, adviseren wij Ibuprofen 400 of 600 of een vergelijkbaar middel. Anders 2 tabletten paracetamol 500 mg.
- Na de ingreep kunt u uw dagelijkse werkzaamheden snel hervatten. Meestal krijgt u het advies mee diezelfde dag en/of de dag(en) erna fysieke inspanning zoals sporten, kluswerkzaamheden tijdelijk te stoppen i.v.m. weefselspanning op de operatiewond.
Hieronder staan enkele veel voorkomende ingrepen kort uitgelegd:
- Unguis incarnatus (ingegroeide teennagel)
- Naevus (moedervlek)
- Atheroomcyste danwel talgkliercyste, groei van een talgklier onder de huid vaak ten gevolge van verstopte afvoer die ontstoken kan raken.
- Lipoom in volksmond vetbult, ophoping van vetcellen waardoor een zwelling ontstaat.
- Fibroom (huid uitstulping)
- Wratten
- Littekencorrectie
- Schaamlipcorrectie op indicatie