X

Echografisch onderzoek

In onze praktijk wordt ter beoordeling van de buikorganen, gynaecologische problemen en vroege zwangerschappen gebruik gemaakt van echografie. Dr. Jurat volgde hiertoe een specifieke huisarts-echografie opleiding en is hiervoor CHBB geregistreerd. Ook collega huisartsen verwijzen patiënten regelmatig naar onze praktijk voor een echo onderzoek. Een echo onderzoek in de praktijk is laagdrempelig, bij de (eigen) vertrouwde huisarts. Het bespaart vaak een onderzoek in het ziekenhuis.

Voorbereiding

Voor sommige echo onderzoeken is een voorbereiding noodzakelijk om een goed resultaat te krijgen. Wanneer de instructies voor de voorbereidingen niet goed zijn opgevolgd, is het soms niet mogelijk  om het onderzoek te laten plaatsvinden. Er wordt dan een nieuwe afspraak gemaakt.

Nuchter

Voor het beoordelen van de organen boven in de buik wordt u gevraagd 6 uur van tevoren niet meer te eten of te drinken, behalve een glas water. Ook mag u niet roken en geen kauwgom kauwen. Eventuele medicijnen kunt u gewoon innemen. Direct na het onderzoek mag u weer eten en drinken. Bovenstaande instructies gelden voor het afbeelden van de lever, galblaas, alvleesklier en de bloedvaten in de buik.

Volle blaas

Voor het afbeelden van de blaas en geslachtsorganen met een uitwendige- en inwendige echo mag u vanaf drie uren voor het onderzoek niet meer plassen en geen koolzuurhoudende dranken drinken.

Lege blaas

Voor het beoordelen van een zwangerschap tot 12 weken wordt een inwendige, vaginale echo verricht. Hiervoor is het belangrijk dat de blaas leeg is. U wordt gevraagd bij aankomst op de praktijk nog even te gaan plassen. Bloedverlies is geen belemmering voor het onderzoek.

Vragen

Van uw eigen huisarts heeft u een brief gekregen met de aanvraag voor het onderzoek.  Dr. Jurat zal voorafgaand aan het onderzoek meestal ook enige vragen aan u stellen over de klachten die samenhangen met het onderzoek. Wanneer u zelf voorafgaand aan het onderzoek vragen heeft aan de dokter mag u die ook altijd stellen. Wanneer u vragen heeft ten aanzien van de voorbereiding kunt u vooraf contact opnemen met de praktijk. De assistente zal uw vragen beantwoorden.

Uitslag

De uitslag wordt, indien mogelijk, direct met u besproken. Voor patiënten van andere huisartsen wordt een verslag gemaakt en aan betreffende huisarts doorgestuurd.