X

Eikenprocessierups

juni 27, 2019

EIKENPROCESSIERUPS 

De Eikenprocessierups is een rups die ’s zomers in sommige eikenbomen voorkomt. Vooral in de maanden mei, juni en juli. Eikenbomen met de Eikenprocessierups herkent u aan een dicht spinsel rondom de takken en de stam van de boom. 

De rupsen hebben brandharen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Wanneer brandharen van de rups met uw huid, ogen of longen in aanraking komen, kunnen zij binnendringen. Daardoor kunt u klachten krijgen zoals:

(heftige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid van de huid, rode en gezwollen ogen.

 Soms lijken de klachten op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken, kortademigheid.

 Andere klachten kunnen zijn: overgeven, duizeligheid, koorts, u niet lekker voelen.

De klachten verschillen per persoon. Komt u vaker met brandharen in contact? Dan kunnen de klachten heftiger zijn. Ook dieren, vooral honden en paarden, kunnen er last van hebben.

ALS U IN CONTACT KOMT MET BRANDHAREN:

 * Trek kleding waarin brandharen zitten uit.

* Strip de huid met plakband (plak dit op de huid en trek het dan weer los of een kledingroller.

 * Spoel de huid of ogen goed met lauw water.

 * Ga niet krabben of wrijven!

 * Bij hevige jeuk kan zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula verlichting geven. U kunt dit zonder recept in de drogist of apotheek kopen. 

Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken.

WANNEER CONTACT OPNEMEN?

De brandharen van de rups kunnen zich met de wind verspreiden. Komt zo’n brandhaar in uw oog dan kan dat zeer ernstige klachten geven. U kunt dan een oogontsteking krijgen waarvan u blind kunt worden (ophthalmia nodosa).

Krijgt u oogklachten wanneer u in de buurt bent geweest van eikenprocessierupsen, dan moet u contact opnemen met de huisarts.

Soms kunt u door contact met een eikenprocessierups ernstige allergische klachten krijgen.

Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost wanneer u, na contact met de rups, benauwd wordt, dikke oogleden, dikke lippen of een dikke tong krijgt. 

Voor meer informatie over de eikenprocessierups kunt u terecht op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: www.rivm.nl

Voor adviezen kunt u kijken op: www.thuisarts.nl